Sustainability – Verpakkingvrij / Zero waste

Verpakkingsvrije-winkel-1

Wat?

De meeste onder ons zijn zich bewust van de ecologische problemen die zich voortdoen in onze maatschappij de laatste jaren. Een groot aspect hiervan is afval. Alle supermarkten in België hebben hierop gereageerd door te stoppen met gratis plastiek zakjes te geven. Maar toch blijft onze afvalberg groeien. Mensen worden zich bewust van het vele plastiek en papiertjes dat we dagelijks gebruiken. Maar vaak kunnen we niet anders omdat het zo in de winkel verkocht wordt.

Een reactie en oplossing hiervoor zijn verpakkingsvrije winkels. België en Nederland kennen een opkomst van verpakkingsvrije winkels, met twee in Nederland, en drie in België (Robuust in Antwerpen, Content in Leuven en Ohne in Gent)

Deze verpakkingsvrije winkels zijn ontstaan om de voedselverspilling aan te gaan (de consument bepaalt zelf de portiegrootte, hierdoor is de kans dat je voedsel weggooit verkleint) en de afval te verminderen door het gebruik van verpakkingen te verminderen.

Deze winkels bestaan voornamelijk uit dispensers, gevuld met noten, granen, zaden en gedroogd fruit. De bedoeling is om je eigen verpakkingen mee te nemen, deze te wegen bij het binnenkomen, ze vervolgens te vullen met het product dat je wilt met de hoeveelheid dat je wilt en je verpakkingen opnieuw te wegen en vervolgens de inhoud te betalen. De meeste producten in deze winkels zijn ook vaak biologisch.

Trend

Deze signaal valt ongetwijfeld onder de maxitrend duurzaamheid. Duurzaamheid onder consumenten is ontstaan door het besef van de klimaatverandering alsook de schaarste van grondstoffen en oppervlakte.

Mensen proberen duurzamer om te gaan in gebruik van goederen, dit is te zien het gebruik van spaarlampen, de opkomst van elektrische auto’s, mode van tweedehands kleren en de hieruit komende trend deeleconomie.

Maar dit is niet genoeg. De levensstijl van de consument moet veranderen, en veel zien dit in. Belgen veranderen hun eetstijl/ voedingspatroon en proberen bij lokale boeren te eten, biologisch te kopen en meer en meer worden zich bewust van de vleesconsumptie en worden flexitariër.

Dat we ook op een ander manier moeten omgaan met het kopen van die goederen/ producten, zat eraan te komen!

Waarom?

Zelf probeer ik zo duurzaam mogelijk te zijn door bewust om te gaan met eten en andere producten.

Bij mijn thuis is er vaak het probleem dat eten slecht wordt omdat het vaak in te grote aantallen (voor ons) wordt verkocht. Door deze signaal ben ik erachter gekomen dat er een verpakkingsvrije winkel in Leuven bestaat! Nu kunnen we daar onze boodschappen doen en de strijd tegen eten bederven en afval te kweken tegen te gaan.

Ik denk dat deze trend zich verder zal ontwikkelen, en niet alleen supermarkten hier gebruik van zullen maken, maar ook andere markten, zoals op bijvoorbeeld festivals (waar er duizenden plastiek bekertjes gebruikt worden) of de horeca (in verschillende hotels wordt er al gedaan aan kaartjes die je moet ophangen aan je deur om je handdoeken en lakens te laten wassen in plaats van het dagelijks te doen).

Bronnen:

http://www.degroenemeisjes.nl/verpakkingsvrije-winkels/

http://southandpepper.com/ga-jij-al-naar-verpakkingsvrije-winkels/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140508_052

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s